Po dni volna a odpočinku za námi přišel šerif, že nás naučí rýžovat zlato a těžit drahé kovy z našeho Svojanerského jezera a jeho okolí, protože je to půda bohatá na nerosty všeho druhu. Naši nejmladší rančeři a rančerky těžili diamanty, ostatní další drahé kovy jako třeba rubíny, smaragdy nebo zlato. Úkolem všech bylo projít procesem získání licence na určitý počet drahých kovů, které následně mohli vytěžit a přenést do naší banky.
Jenže to mělo háček. Na cestě k bance číhali na všechny vychytralí banditi, kteří chtěli získat něco pro sebe. Bylo důležité se banditům vyhnout, protože jinak se vytěžené množství drahých kovů výrazně zmenšilo. Banditi sice pro sebe něco získali, ale jen malinké množství. Drtivá většina cenností byla donesena až do banky. Šerif byl se ziskem velmi spokojen, protože díky tomu se finanční zásoby ve Svojanerské bance významně rozšířily. Za odměnu nás pozval k exkluzivní večeři, kterou domluvil s šéfem místní kuchyně, El Bartoněrem. Šlo o pravý poctivý kotlíkový guláš.